Wie in het Amsterdamse openbaar vervoer spuugt naar een bestuurder of conducteur, komt daar niet zo makkelijk meer mee weg. Het speeksel wordt verzameld en het DNA-profiel daaruit wordt 12 jaar lang bewaard in een databank.

Op 1 oktober is een proef van een half jaar begonnen. Dat bevestigde een woordvoerster van ov-bedrijf GVB woensdag na berichtgeving in Metro. Personeel in het Amsterdamse ov wordt per jaar tientallen keren bespuugd.

“Het aantal spuugincidenten moet drastisch omlaag”, aldus de woordvoerster. “Bespuugd worden is een van de meest vernederende vormen van agressie. Het heeft een enorme impact en dus willen wij ons personeel daartegen beschermen.”

Speciale spuugkit

Beveiligers van het GVB zijn speciaal opgeleid om het speeksel op de juiste manier te verzamelen. Ze maken gebruik van een zogeheten spuugkit, waarin een wattenstaafje, een plastic bewaarbuisje en handschoenen zitten. Het buisje met materiaal wordt gevoegd bij de aangifte van het spuugincident.

De proef wordt gedaan in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. De GVB-woordvoerster wil niet zeggen op welke lijnen de spuugkit klaarstaat, alleen dat het gaat om lijnen waar de risico’s van agressie het grootst zijn.

Preventieve werking

Woordvoerster Mireille Muller vindt het opslaan van DNA-materiaal niet te ver gaan. "Voor ons is het belangrijk dat er een preventieve werking uitgaat van deze proef, dat mensen weten dat het niet langer ongestraft kan en we willen onze medewerkers laten weten dat ze dit soort dingen kunnen en moeten melden", zegt Muller tegenover BNR.

Volgens haar wordt de spuugkit al sinds 2004 in Engeland gebruikt. Daar is het aantal spuugincidenten met 65 procent afgenomen. De NS deed al eens een vergelijkbare proef, maar die werd stopgezet.

Klein vergrijp

De kans dat je wordt veroordeeld op basis van het verzamelde DNA, is niet groot. Het DNA-materiaal mag niet als hoofdbewijs dienen, maar moet worden aangevuld met ander bewijs zoals camerabeelden en getuigen. Ook moet het materiaal matchen met materiaal dat al in de landelijke DNA-databank zit. Daarvoor hoeft iemand pas DNA af te staan als-ie veroordeeld is.

Mocht er toch een match zijn, dan wordt degene die gespuugd heeft uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. "Aanhouden kan niet, daarvoor is het vergrijp niet zwaar genoeg", zegt het OM tegenover de NOS. De maximale straf is drie maanden cel of een boete van 4.000 euro.

Kortom, het gaat de GVB vooral om de preventieve werking. Al blijft het gek dat het verzamelde DNA-materiaal twaalf jaar wordt opgeslagen, ook al valt dat volgens het OM binnen de wet.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl